Havenprofessionals getuigen over het belang van een sterke kennis van het logistieke proces in de sector van liquid bulk voor de haven van Antwerpen. 

“De haven van Antwerpen is al decennialang het hart van de grootste petrochemische cluster in Europa en zelfs de 2de grootste over héél de wereld. Dankzij de aanwezigheid van deze industrie is er een gans netwerk aan gespecialiseerde bedrijven ontstaan die expertise hebben in opslag, transport en overslag van chemische producten. Om de kennis hierrond nog te versterken en meer inzicht te bieden op het hele logistieke proces wordt deze opleiding gelanceerd. Een brede kijk op deze industrie biedt kansen om ze beter te begrijpen, en geeft ideeën om hier nog verder in te groeien.”

Dries Van Gheluwe, Key account manager Shipping lines Port of Antwerp

 

“Na Houston is Antwerpen de grootste petrochemische haven ter wereld. De recent aangekondigde investeringen bevestigen nogmaals de positie van Antwerpen als ‘the place to be’.
Door de verre hinterland ligging, de diversiteit van ladingen, het aanlopen van meerdere terminals en hun specifieke restricties is de planning van een aanloop vaak een ingewikkelde puzzel. Het is de taak van de scheepsagent om deze puzzelstukken in elkaar te doen passen met aandacht voor zowel commerciële, financiële als ecologische aspecten waarbij alle betrokken partijen een tevreden klant zijn.
Via deze opleiding hopen we iedereen een beter inzicht te geven in de complexe supply chain van de petrochemische wereld waar de scheepsagent een cruciale rol in speelt.”

Michael D’haemer, General Manager – Agencies, Euro Nordic Agencies Belgium N.V.

 

Als men spreekt over havens en schepen, heeft men het vaak enkel over containerschepen… Echter, van de +/- 14.600 schepen die de haven van Antwerpen in 2019 aanliepen waren er +/- 5.200 tankers.
Tankers die een verscheidenheid aan producten vervoerden: ruwe aardolie, geraffineerde aardolie producten, chemicaliën en gassen.
Het behandelen van deze schepen vergt uiteraard een specifieke kennis van de mensen in de betrokken agenturen.
Met deze opleiding trachten we de cursisten onder te dompelen in de wondere wereld van het vloeibaar massagoed.”

Jan Daverveldt, General Manager Wilhelmsen Port Services

Terug