Havenprofessional testimonial Grégory Pes

Het Havenprofessional traject door de ogen van Grégory Pes, commercial director bij Naxco Belgium

Mijn reis in de logistiek begon met de opleiding ‘Transport en Logistics Management’ aan de Haute Ecole Roi Baudoin in La Louvière, nu HELHa (Haute Ecole Louvain en Hainaut). Na mijn opleiding heb ik ervaring opgedaan bij diverse bedrijven, waaronder CMA CGM, waar ik 10 jaar als agent werkte, gevolgd door de laatste 3 jaar bij de DKT-groep. Toen de kans zich voordeed om binnen deze groep meer verantwoordelijkheden als expediteur op me te nemen, twijfelde ik geen seconde.

Gevarieerde training voor succes

Het diplomatraject Havenprofessional van Portilog bleek voor zowel mijn management als mijzelf de ideale oplossing om in een korte tijd de vereiste vaardigheden van het expediteursvak aan te leren. Ik ervaarde het traject als zeer gevarieerd, met een goede balans tussen fysieke en online trainingen. Sommige materie was eenvoudig, terwijl andere iets complexer was, maar elk onderdeel was noodzakelijk of interessant voor het vak van de expediteur.

Levenslange leergierigheid

Door mijn ervaring in de logistiek en als scheepsagent, was ik met bepaalde onderwerpen zoals ‘Incoterms’ en ‘Documentenflow Import/Export’ al vertrouwd. Deze lessen waren voor mij een goede opfrissing en een update van mijn kennis. De interactie met mede-cursisten tijdens het bespreken en oplossen van business cases bracht vaak nieuwe inzichten. Ik ben ervan overtuigd dat je nooit te oud bent om te leren.

Ontdekken nieuwe horizonten

Andere vakken zoals ‘Juridische toolkit voor de expediteur’, die minder aan bod kwamen in mijn ervaring als scheepsagent, waren voor mij volledig nieuw en uiterst leerrijk. De nieuw verworven kennis kon ik direct toepassen in mijn functie.

Ik dacht dat de douaneopleidingen voor mijn functie misschien minder noodzakelijk waren omdat mijn bedrijf samenwerkt met een externe douane-expediteur. Toch blijkt een basiskennis douane essentieel om met douane-experts te kunnen communiceren en klanten de juiste richting te kunnen wijzen.

Toekomst van de logistiek: een oproep aan de jeugd

In een competitieve markt, waar expeditiekantoren in overvloed aanwezig zijn, kampt onze sector met een personeelstekort. Nu ik recent 40 ben geworden realiseer ik ook dat de jeugd mogelijk minder interesse heeft in de logistieke wereld en het expediteursvak. Toch wil ik hen aanmoedigen om verder te kijken dan de heersende vooroordelen. Gedrevenheid en motivatie zijn de sleutels tot succes in onze bruisende haven- en logistieke sector, ongeacht je startpunt.

Het expediteursvak is niet alleen fascinerend vanwege het internationale karakter. Het biedt ook kansen om in verschillende talen te communiceren met klanten over de hele wereld, van traders en verladers tot scheepsagenten.

Belang van opleiding en kennisdeling

Daarom vind ik het cruciaal initiatieven zoals deze te blijven promoten en uit te breiden. Het blijft belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om bij te leren en kennis te delen. Een actieve deelname van cursisten is hierbij van onschatbare waarde.

Ik ben dankbaar voor de kans die het diplomatraject Havenprofessional bij Portilog me heeft geboden. Ik moedig iedereen aan om deze kans te grijpen voor een verrijking van hun carrière in de logistieke sector. Ik ben trots dat ik deel uitmaak van deze dynamische gemeenschap van expediteurs. Het blijft een reis vol ontdekkingen.

13-02-2024