Archives

HP specialisatie scheepsagent

De wereld van de scheepsagent

Krijg inzicht in de wereld van de scheepsagent

Expert ⬤⬤⬤⬤⬤ / meer info

Tijdens deze opleiding stellen we u de taken en verantwoordelijkheden voor van de scheepsagent, ook wel cargadoor genoemd. De functie is onontbeerlijk in elke (wereld)haven. Maar wie is de scheepsagent, wat houdt de job in en wat moet u hiervoor kennen?

In het kort zorgt de scheepsagent ervoor dat schepen probleemloos de aanloophaven kunnen binnenvaren, en dat alle lading vlot kan worden geladen of kan worden afgeleverd. Hij doet alles wat de rederij zelf zou doen moest deze zelf in de aanloophaven gevestigd zijn. Hij ontzorgt de kapitein en staat deze bij.

Om dit op internationaal niveau te kunnen realiseren, moet hij/zij heel veel kunnen en kennen, zoals:

  • de rederij vertegenwoordigen tegenover klanten, dienstverleners en overheden
  • de nodige aangiftes doen m.b.t. schip, lading, bemanningsleden en passagiers
  • de maritieme transportcontracten tot stand brengen tussen de reder en de klant of zijn expediteur;
  • inkomende lading afleveren en uitgaande lading in ontvangst nemen voor belading aan boord van de schepen;
  • op de hoogte zijn van de gebruiken, wetten, verordeningen en bijzonderheden die in een haven van toepassing zijn. Ze zijn voor elke haven verschillend maar van groot belang voor het gebruik van de specifieke haven.

Bent u (beginnende) scheepsagent?  Dan is het belangrijk dat u weet wat uw rederij  van u verwacht en welke kennis u hiervoor moet opbouwen. De docenten in deze opleiding kennen de maritieme wereld door en door. U krijgt alle info uit eerste hand en kunt deze meteen op uw eigen werkplek toepassen.

Wil u ook inzicht hoe dit alles in de praktijk loopt binnen  een scheepsagentuur? Schrijf dan vanaf december 2022 in voor de opleiding ‘Het kantoor van de scheepsagent’ (in ontwikkeling).

Doelgroep

  • (Beginnende) scheepsagenten
  • Medewerkers uit andere sectoren die graag meer vernemen over wat de scheepsagent kan betekenen en wat zijn precieze rol is binnen de logistieke keten.

Vereiste kennis

Theoretische kennis verworven tijdens de opleidingen van het starters- en verdiepingsniveau van het traject ‘Havenprofessional‘ of door relevante ervaring in de sector bij een scheepsagentuur.

Docenten