Beheers de impact van MASP-C en de nieuwe processen bij invoer en opslag
(Vroegere titel: Opslag van niet-Unie goederen)
Trained ⬤⬤⬤ / meer info
Goederen die u vanuit derde landen in de EU invoert, worden nadat zij bij de douane zijn aangebracht, onder ’tijdelijke opslag’ geplaatst. Ze kunnen dan gecontroleerd worden of via het systeem van overbrenging naar een volgende locatie worden vervoerd. Vaak is hun eindbestemming op dat moment nog niet gekend. Ze worden pas op een latere datum in het vrije verkeer gebracht, bewerkt of verder opgeslagen. Op deze laatste periode van opslag kan de bijzondere regeling ‘douane-entrepot’ worden toegepast.
Deze periode van ‘opslag’ kan douanetechnisch onder de bijzondere regeling ‘douane-entrepot’ worden toegepast.
Voor goederen geplaatst onder de bijzondere regeling ‘douane-entrepot’ ontstaat er geen douaneschuld. De betaling van invoerrechten en btw kan dus uitgesteld en verlegd worden tot het moment dat de goederen op de markt worden gebracht.
De procedures voor ’tijdelijke opslag’ en ‘douane-entrepot’ zijn sinds de invoering van de Union Customs Code (UCC) grondig gewijzgd. Naast procedures van overbrenging, overdracht van verantwoordelijkheden (TORO) en toegelaten handelingen staan de douane-entrepots nu ook open voor e-commerce en is equivalentie van goederen mogelijk. Ook elektronische toepassingen zoals PN/TS, IDMS, AES, … die de AAD&A in het kader van MASP-C ontwikkelt zullen een impact hebben op bestaande procedures. Voor een best practice in temporary storage en bonded warehouse is een goede kennis van de mogelijkheden volgens de nieuwe wetgeving en de overgangsbepalingen een absolute must.
Aan de hand van voorbeelden toetst de docent de gewijzigde wetgeving aan de praktijk, zodat u deze gemakkelijker naar uw eigen professionele situatie kunt vertalen. Een aansluitende workshop leert u de mogelijkheden van het de ‘ruimte voor tijdelijke opslag’ en de bijzondere regeling ‘douane-entrepot’ in praktijk te ontdekken.
Deze cursus geeft u:
- Informatie over de douanetechnische opvolging van goederen na het aanbrengen;
- Te volgen procedures bij inslag, uitslag het overbrengen en TORO (Transfer of rights and obligations) van niet-Unie goederen;
- Een overzicht van de verschillende types douane-entrepot en hun plaats in de goederenstroom;
- Inzicht in de verantwoordelijkheid van iedere partij bij ‘opslag’ van niet-Unie goederen;
- Een afweging van voordelen en risico’s in de mogelijkheden om eventuele risico’s in te schatten en te borgen.
Aan de hand van voorbeelden toetst de lesgever de gewijzigde wetgeving aan de praktijk zodat u deze gemakkelijker naar uw eigen professionele situatie kunt vertalen. Een aansluitende workshop
Doelgroep
Voor iedereen die in de logistieke sector verantwoordelijk is voor de douanetechnische opvolging van de goederenstroom en de distributie van ingevoerde goederen in de Europese Unie.
Vereiste kennis
Een minimale kennis van de douanewetgeving en douaneprocedures is noodzakelijk.
Het voorafgaand volgen van de cursus Inleiding tot de douanematerie is aan te bevelen.